Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων! Αυτό που δηλώνω είμαι ή μήπως όχι;
Ακούμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια από εκπαιδευτές σκύλων ‘’χρησιμοποιώ θετική μέθοδο’’ ή ‘’είμαι θετικός εκπαιδευτής’’! Ο όρος Θετική εκπαίδευση είναι διαδεδομένος αλλά και παράλληλα παρεξηγημένος γιατί (δυστυχώς) χρησιμοποιείται πάντα και παντού, μερικές φορές (τις περισσότερες) δίχως γνώσεις.
Υπάρχουν επίσης κάποιες τεχνικές που περιγράφονται ως ‘’θετικές’’, όταν είναι κάθε άλλο παρά θετικές από την πλευρά του εκπαιδευτή. Δεν είναι αυτό ένα κριτήριο στο πώς θα διαλέξουμε τον κατάλληλο εκπαιδευτή για τον σκύλο μας; Θα θέλατε να έχει ο σκύλος σας μια εντελώς αρνητική εμπειρία και να σας πουν ότι αυτή ήταν ΜΟΝΟ θετική; Αν νομίζετε ότι αυτό είναι εντάξει να το κάνουν στον ‘’φίλο σας’’, θα ήταν εντάξει αν φοβόσαστε τα φίδια και κάποιος σας αναγκάσει να βάλετε έναν βόα στους ώμους σας; Αλήθεια, ποια είναι η θετική εμπειρία;
Η εκπαίδευση σκύλων είναι γεμάτη με όλα τα είδη των ανθρώπων (όπως σε όλα τα επαγγέλματα) και δεν υπάρχει επίσημος φορέας πιστοποίησης που να εξασφαλίζει την ποιότητα της δουλειάς ενός εκπαιδευτή, παγκοσμίως. Μ’ αυτό το κριτήριο ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου φέρει αποκλειστικά την ευθύνη της επιλογής του. Έτσι, την επόμενη φορά που κάποιος σας πει ότι είναι ένας εκπαιδευτής που χρησιμοποιεί Θετικές μεθόδους και θέλετε να δοκιμάσετε μια ιδιαίτερη τεχνική στο σκυλί σας που δεν ακούγεται και τόσο πολύ θετική, να αμφισβητήσετε με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε αν σας έλεγαν να χρησιμοποιήσετε βία στο παιδί σας. Εάν η τεχνική περιλαμβάνει ηλεκτροσόκ, πόνο, φόβο, απότομα τραβήγματα, φωνές, πνίχτες, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και γυρίστε την πλάτη σας σε ότι δεν αρμόζει στην ανθρώπινη φύση!
Ο εκπαιδευτής σκύλων πρέπει να εξηγεί την τεχνική του με απλούς όρους και να είναι εξίσου σε θέση να το δικαιολογήσει κι επιστημονικά. Η Θετική εκπαίδευση περιλαμβάνει ενισχύσεις-επιβραβεύσεις όπως: οι λιχουδιές, τα παιχνίδια, οι έπαινοι, τα χάδια.
Αντίθετα, οι τιμωρίες συχνά περιλαμβάνουν την εφαρμογή του καταναγκασμού, όπως: το τράνταγμα στο λουρί, το ηλεκτροσόκ, ο πνίχτης και η επίπληξη.
Πολλοί εκπαιδευτές που χρησιμοποιούν τιμωρίες έχουν οικειοποιηθεί κατά πολύ την ‘’θετική’’ μέθοδο εκπαίδευσης που είναι ακριβώς αντίθετη με αυτά που κάνουν. Η διόρθωση, η υπενθύμιση στο λουρί κ.τ.λ. είναι παντελώς Αρνητικά!!! Βλέπω μπροστά μου κάθε τόσο τον όρο ‘’θετικές τεχνικές εκπαίδευσης’’ και παρά το γεγονός ότι θέλουν να δείχνουν το Θετικό κομμάτι της ζωής, συνιστούν ‘’μια απότομη κλωτσιά στα πλευρά του σκύλου ή ότι πρέπει ο σκύλος σας να σας φοβάται’’ ως μία από τις θετικές τεχνικές. Δεν είναι μία αλλά περισσότερες οι φορές που αντιλαμβάνομαι σε νέους μαθητές μου την ανασφάλεια από κακή προηγούμενη εμπειρία.
Τα πάντα που είναι χαρακτηρισμένα ως ‘’Θετικά’’ ίσως και να μην είναι...
Πώς, σε αυτό το εξαιρετικά άναρχο περιβάλλον, μπορεί ένας ιδιοκτήτης σκύλου να βρει έναν εκπαιδευτή ο οποίος είναι γνώστης και θα χρησιμοποιήσει πραγματικές Θετικές μεθόδους;
• Η Θετική εκπαίδευση χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον σκύλο και τον ιδιοκτήτη του. Σκύλοι και άνθρωποι απολαμβάνουν την εκπαίδευση!
• Αντί να τιμωρηθεί ένα σκυλί που δείχνει ‘’κυριαρχία’’ ή για την καταστολή μιας συμπεριφοράς, οι Θετικοί εκπαιδευτές δίνουν εναλλακτικές λύσεις για τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
• Οι Θετικοί εκπαιδευτές θα αναζητήσουν τη ρίζα του προβλήματος της συμπεριφοράς και όχι απλώς το σύμπτωμα. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος σας γαβγίζει σε άλλα σκυλιά επειδή φοβάται ή δεν έχει κοινωνικοποιηθεί κι εσείς τον τιμωρείτε με απότομα τραβήγματα, φωνές κ.τ.λ. δεν βοηθάτε έτσι να ξεπεράσει τον φόβο του. Δεν είναι μόνο άδικο, αλλά παράλληλα και επικίνδυνο γιατί ενισχύετε την επιθετικότητα και το άγχος του. Ένας αγχωμένος σκύλος δεν θέλουμε να αγχωθεί κι άλλο…!
• Η Θετική εκπαίδευση περιλαμβάνει μεθόδους διαχείρισης καταστάσεων που επιτρέπουν στους γονείς του σκύλου να ωθήσουν τα σκυλιά τους προς την επιτυχία.
• Η Θετική εκπαίδευση βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες (ψυχολογίας-συμπεριφορισμού) σχετικά με το πώς τα σκυλιά και τα άλλα ζώα μαθαίνουν.
Αρκετά χρόνια πριν, σχεδόν κανείς δεν είχε ζώνες ασφαλείας στο αυτοκίνητό του. Τώρα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στο σούπερ μάρκετ χωρίς να δέσουν την ζώνη τους. Οι εκπαιδευτικοί χτυπούσαν τα παιδιά με χάρακες, τώρα τα παιδιά πειθαρχούν και με άλλους τρόπους (θετικούς). Ενώ οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η σωματική τιμωρία λειτουργεί, η επιστήμη απέδειξε ότι η ‘’άμεση συμμόρφωση’’ προκαλεί πολλές προβληματικές συμπεριφορές που ακολουθούν τον εκπαιδευόμενο σε όλη του την ζωή. Στην εκπαίδευση σκύλων, οι εκπαιδευτές που χρησιμοποιούν εργαλεία, συχνά καυχώνται για τα άμεσα αποτελέσματα τους αλλά δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της βίαιης αυτής συμπεριφοράς τους…
Τα σκυλιά χρειάζονται ένα υψηλό ποσοστό ενίσχυσης όταν διδάσκονται σε συμπεριφορές και χρειάζονται πολλές επαναλήψεις για να γίνει καλά μια συμπεριφορά. Προσωπικά, προτιμώ να ταΐσω ή να παίξω με ένα σκυλί στην εκπαίδευση από το να το κάνω να πονά για πάντα εξαιτίας μου (είμαι κάθετα αντίθετος)... Δεν του τσακίζω μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή!
Κρίνετε τι είναι καλύτερο για σας και τον καλό σας φίλο και μην αφήνετε κανέναν να χαλάσει την σχέση σας…!
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Θετικός εκπαιδευτής δεν είναι αυτός που χρησιμοποιεί την Επιβράβευση αλλά αυτός που αποφεύγει την Τιμωρία!
ΚΥΝΟΤΗΤΑ